5 år med Clue: Et portræt af kvinden bag min yndlings-app

Ida_Tin-e1515617680949.jpg
I dag fylder den succesfulde sundhedsapp Clue 5 år. Bag Clue står danske Ida Tin, som jeg var så heldig at få lov at interviewe sidste år, da hun var i København for at tale om den spirende femtech industri til Tech Festival i Kødbyen. Det kom der blandt andet en artikel i Berlingske og et portræt ud af, som du eksklusivt kan læse her. 

Da den danske iværksætter og kaospilot Ida Tin for snart ti år siden stillede sig op til en techkonference og fortalte om en idé, hun havde fået til en ny app, sad der én tilskuer i lokalet og lyttede med. Det var ellers ikke fordi Ida Tins idé ikke var god. Med appen Clue kunne kvinder taste data om deres helbred ind på en smartphone og få oplysninger om deres menstruationscyklus retur.

Drømmescenariet, og hele omdrejningspunktet for idéen var, at appen på sigt skulle blive i stand til at erstatte p-pillen, der havde domineret markedet for prævention i over et halvt århundrede. Kunne den det, ville Ida Tin revolutionere millioner af kvinders liv.

– Jeg har rejst meget rundt i verden og set, hvordan mange kvinders liv er formet af, hvor godt de er i stand til at styre deres familieplanlægning. Det er da alligevel en rimelig grundlæggende ting at styre befolkningstilvæksten i verden, så hvordan kan det være så overset? Den forundring sidder jeg stadig med nu næsten ti år senere, siger Ida Tin, da jeg møder hende til en snak om appen Clue, der i dag ligger på top 20 over de mest downloadede sundhedsapps i verden.

Slår et slag for kvinders sundhed

Skønt Clue endnu er i udviklingsfasen, har den allerede langt over 5 millioner aktive brugere og et korps på cirka 10.000 ambassadører, som frivilligt hjælper med at sprede budskabet om appen på de sociale medier såvel som offline. Det alene vidner om, at der er et stort, udækket behov, mener Ida Tin.– Kvinder har et kæmpe behov på alle leder og kanter qua deres biologi. Alligevel er det først nu, at folk begynder at tale om det, siger hun.

I dag optræder den 38-årige iværksætter jævnligt i internationale medier som The Guardian og Forbes, hvor hun slår et slag for kvinders sundhed og det store potentiale, der ligger i teknologien. Hvad der til gengæld ikke er til at se er, at Ida Tin blev iværksætter ved et tilfælde.

Gik forkert i London

Ida Tins karriere som entreprenør begyndte i London i slutningen af 1990’erne. Det var en tid, hvor økonomien var ved at komme i omdrejninger, Aqua storhittede, og en helt ny dotcom bølge var ved at indfinde sig. Ida, der på det tidspunkt var 18 år gammel, var fløjet fra reden for at forfølge drømmen om at blive kunstner. Men skæbnen havde andre planer, da hun ved en fejl havnede i en ansøgningssituation til et kursus for kreative virksomheder på det, der i dag hedder London College of Communication.

– Jeg kan ikke huske, hvad det var, jeg ledte efter, men jeg endte på et kontor, hvor der skulle til at være en optagelsessamtale. De forstod godt, at jeg ikke var den rigtige person, og jeg forstod godt, at det ikke var det rigtige kursus. Men vi havde det begge sådan lidt, at vi gør det bare alligevel, det var vildt mærkeligt. Så kom jeg så på det her kursus, der hed enterprise management in the creative arts og sad der til den første time fuldstændig uforberedt og blev spurgt, hvad min forretningidé var, griner Ida Tin.

Fra smykkedesigner til KaosPilot

Ud af den blå luft svarede den unge Ida lettere befippet "krystalglassmykker", og så var kursen ellers lagt for en forretningsmæssig udviklingsrejse udi etableringen af en smykkevirksomhed. Det første år gik så godt, at hendes daværende kæreste sagde sit job op for at arbejde fuldtid i virksomheden. Men der stod det allerede klart for Ida Tin, at hun skulle noget andet med sit liv.

– Jeg har altid haft en fornemmelse af, at der har været noget andet, der styrer, hvor jeg skal hen. Det lyder hippieagtigt, men jeg mærker det som en fornemmelse for, om jeg lærer noget, og om der er en fremdrift i det, jeg laver. Jeg har aldrig sumpet ud og røget hash i to år. Der har hele tiden været en fremdrift på en eller anden måde, siger hun.

Derfor droppede hun hurtigt smykkeeventyret og tog til Mexico for at fare vild på motorcykel, inden hun, igen ved et tilfælde, læste om KaosPilot-uddannelsen i Århus, og besluttede sig for at tage sin uddannelse der i stedet.

Drømmen om et digitalt præventionsmiddel

Idéen til Clue kom først senere, men ikke fra den ene dag til den anden. I stedet var det et behov, der indfandt sig gradvist gennem Ida Tins ungdom, hvor hun både oplevede at døje med ubehagelige bivirkninger ved p-piller og besværet med kondomer efter mange år i faste forhold. Efter et »uheld« og en abort stod det hen mod Ida Tins 30-års fødselsdag klart for hende, at den ideelle præventionsform endnu ikke var opfundet.

En dag slog det hende så: Hvad hvis man kunne kunne samle nok data om sin cyklus på sin smartphone til, at den kunne sige "i dag kan du ikke blive gravid"? Tanken var forud for sin tid. Verden havde kun lige fået sin første smartphone mellem hænderne, men det afholdt ikke Ida Tin fra at gå videre med idéen. Snarere tværtimod.

– En af de ting jeg synes er så fascinerende ved kvinders sundhed er, at det er så central en del af vores liv. Det har så mange berøringspunkter med, hvordan vi bevæger os, hvad vi spiser, hvordan vi sover, vores seksualitet, vores identitet, familieplanlægning, graviditet… Det spiller på en eller anden måde en rolle i vores liv hele tiden, siger hun.

Stort potentiale i teknologien

Lader man blikket løbe hen over den minimalistiske Clue-app, tager det da heller ikke mange minutter at konstatere, at Ida Tin har ret. I appen kan man blandt andet taste data om blødning, sexlyst, humør, energiniveau, fordøjelse, hud og hår ind og finde videnskabelige oplysninger om påvirkningen af de forskellige faktorer på ens cyklus. Er man flittig til at forsyne appen med data, hjælper den med at fortælle dig, hvornår din menstruation kommer, og hvilke dage, du har risiko for at blive gravid.

Med andre ord er appen godt på vej mod den oprindelige idé om at blive p-pillens efterfølger. Og så alligevel ikke helt. For Clue er endnu ikke optimeret til at kunne bruges som digitalt præventionsmiddel. Det på trods af, at flere af konkurrenterne på markedet efterhånden er begyndt at markedsføre sig som netop dette.

– Vi har ikke glemt det, siger Ida Tin.– Men det vi også har lært, det er, at der er rigtig meget, vi kan gøre for folk, som ikke handler om at blive gravid eller undgå at blive gravid, men som i stedet handler om at forstå alle de andre ting, der sker i kroppen i løbet af cyklus.

Et tilfældigt sammentræf

For Ida Tin er det efterhånden blevet en livsindstilling at se, hvor livet fører hende hen, uden at hun blander sig for meget undervejs.

– Jeg tror ikke, jeg er så bange for at fejle, for jeg tænker, hvis det hele ryger, så opstår der noget nyt, siger hun og trækker lidt på skuldrene. Og så er vi tilbage ved techkonferencen og den skæve start på det, der senere skulle blive til Clue. For også den historie endte lykkeligt for den modige kaospilot.

Undervejs i seancen den dag i lokalet med den ene tilskuer dukkede en tredje person pludselig op. En ung mand fra Tyskland, som Ida Tin i første omgang troede var gået forkert. Alligevel overtalte hun ham til at blive.– Han så ud, som om han var 17, og jeg tænkte, at han kommer overhovedet ikke til at interessere sig for familieplanlægning. Men så havde han alligevel noget interessant at sige, siger hun.

Drømmen lever videre i Berlin

Efterfølgende fandt Ida Tin ud af, at han skulle køre en tom bil tilbage til Berlin. Fattig og en smule desperat spurgte hun derfor, om hun ikke måtte blaffe med. Det måtte hun godt.

– Så missede vi færgen, og så skulle vi bade og plukke blomster... Da vi endelig kom til Berlin, var det midt om natten, og så endte jeg hos ham. Nu har vi været partnere i otte år, både professionelt og privat, siger Ida Tin, der i dag bor og arbejder i Berlin, hvor Clue i dag har kontorer.

Når man sidder foran hende og hører hende fortælle om livets krumspring, begynder ordet "kaospilot" pludselig at give mening. For Ida Tin har på mange måder paradoksalt nok styr på det, selv når hun ikke ved, hvor og hvordan hun helt præcist skal lande. Nogle ville kalde det at være distræt, men for Ida Tin er det et instinkt og en vej i sig selv.

– Jeg tror helt grundlæggende, at livet nok skal ordne sig, hvis man bare har en idé om, at man skal frem. Jeg har været meget villig til at lade livet føre mig, og har altid kunnet forme ting, så de gav mening for mig, slutter hun.

Forrige
Forrige

På jagt efter den perfekte menstruationskop

Næste
Næste

5 gode grunde til at tracke din cyklus