Kærlig hilsen Underlivet
Hvad afgnavede majskolber har at gøre med ligestilling

Hvad afgnavede majskolber har at gøre med ligestilling

Med risiko for at virke nedladende, så lad mig starte med et par definitioner af, hvad majskolber og ligestilling er…

  • Majskolbe:

substantiv, fælleskøn <-n, -r, -rne>

Kolbe fra majsplanten, med tætsiddende gule kerner • især som madvare, kogt og serveret med smør

  • Ligestille:

verbum <-r, -de, -t>

Give samme stilling med hensyn til rettigheder, ansvar, social status el.lign.; stille lige

Ok. Ligestilling og majskolber er i deres definitioner temmelig svære at få til at give mening sammen. But bear with me!

Bind og tamponer er luksusprodukter i mange lande

I visse dele af verden, primært lav- og middelindkomstlande, er adgangen til mange materielle ting væsentlig anderledes end i Danmark. I øvrigt forsøger jeg ikke at være smart med mine egne erfaringer, for guderne skal vide, at jeg ikke har rejst nær så meget som jeg gerne ville – og slet ikke til lav- og middelindkomstlande.

Men faktum er, at i mange lande er adgangen til slik, kaffe, alkohol, cigaretter, kondomer og make-up væsentlig begrænset. Især hvis du er pige eller kvinde og bor på landet. Det gælder desværre også adgangen til menstruationsprodukter. Grunden kan være mange, og ofte er det et spørgsmål om økonomi. Mine erfaringer begrænser sig til Uganda, men det er langt fra det eneste sted i Afrika, ja faktisk verden, hvor det er sådan (så min historie er ikke enestående, overhovedet ikke, desværre).

Adgangen til menstruationsprodukter er i mange lande væsentligt begrænset

Når majskolber er den sidste udvej for at undgå skam

Ser du, i Uganda koster en pakke bind ca. 4,5 kroner (ja, DANSKE kroner!). “Dét var billigt!”, tænker du måske. Men for en gennemsnitsfamilie i Uganda kan det være helt op til 20 % af husholdningsbudgettet for en hel måned. I en familie med knap to børn, hvor der ofte er flere menstruerende end bare moren, kan I nok se, hvor hurtigt pengene så slipper op, hvis man skal ud og købe bind nok til en hel måned hver måned. Så det gør de ikke. Køber bind, altså. Som i slet ikke. Men hvad gør de så?

Hvem har lyst til at være hende, der menstruerer, eller værre endnu: har blødt igennem…?

Jo, det er så her at majskolber kommer ind i billedet. For majskolben udgør i Uganda et billigt (og uhygiejnisk) alternativ til tamponen. Andre bruger gamle, beskidte klude, blade, mos eller bark. Eller ingenting (og ingenting betyder jo ofte gennemblødning og pletter på tøjet). Det betyder også, at det kan blive yderst pinligt at gå uden for hjemmet, mens man har menstruation, for ALLE kan jo potentielt se eller opdage det, og hvem har lyst til at være hende, der menstruerer eller værre endnu: har blødt igennem…?

Læs også: The struggle is real: Menstruation i Ugandas bush

Der er lang vej til ligestilling…

Måske kan du så småt se, hvad ligestilling alligevel har at gøre med afgnavede majskolber? Nemlig… Piger og kvinder, der ikke forlader hjemmet mens de har menstruation, begrænses i deres adgang til at leve et normalt liv, som for eksempel at sælge varer på markedet eller gå i skole.

Helt lavpraktisk betyder det, at kvinder og piger ikke får mulighed for at opfylde deres fulde potentiale i de dage hver måned, hvor de menstruerer. Bare fordi de menstruerer. Jeg mener, det er jo ikke sådan, at de har muligheden for at vælge helt at lade være med at bløde, som vi med p-piller i dagens Danmark er privilegerede nok til at kunne. De fratages muligheden for at tjene penge eller gå i skole og blive uddannet ALENE fordi de anatomisk er nødt til at bløde ud af deres tissekone mellem tre og syv dage H V E R  E N E S T E måned i 30 år eller mere.

I min verden rimer det ikke på ligestilling. Tænk, hvor langt vi potentielt kunne komme, hvis menstruation ikke kun behøvede at foregå derhjemme…

💗 Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Indtast søgeord her