Tanker fra en veloverstået Menstrual Hygiene Day 2018

IMG_3550.jpg

D. 28. maj var det jo som bekendt international Menstrual Hygiene Day. I den forbindelse har Kærlig hilsen Underlivet haft rygende travlt med at fejre dagen i alle mulige sammenhænge på tværs af landet. Faktisk har vi været så vidt omkring, at vi fandt det passende at skrive en lille, munter afrapportering fra menstruationsdagen. Den kommer her.

PeriodTalks og interview i VICE Broadly

Som journalist har jeg efterhånden interviewet en god portion mennesker om alt fra motorsavskurser til menstruation. Dog har jeg aldrig selv prøvet at stå på den anden side af mikrofonen. Derfor var det lidt spøjst pludselig at få taletid i en interviewsituation, da VICE's søstermagasin Broadly ringede i anledning af menstruationsdagen. Her fik jeg, sammen med Kira Skovbo Moser fra PeriodTalks og Maja Nyvang Christensen, der har været med til at skrive bogen Gennemblødt, mulighed for at fortælle lidt om, hvorfor det stadig er vigtigt at tale om menstruation herhjemme.

Den følgende mandag skete det så. Arrangementet PeriodTalks løb af stablen på Huset-KBH, hvor over 50 skønne mennesker dukkede op. I over seks måneder har Kærlig hilsen Underlivet været med i produktionen af eventet, så vi er så glade og taknemmelige for, at I gad at tage del i oplevelsen sammen med os.

Bag eventet stod desuden Kira Skovbo Moser, Mary Consolata Namagambe fra She for She, de seje damer fra WoMena og ikke mindst vores nye yndlingsjordemoder Gry Serendovitz, som alle gik på scenen og gjorde os klogere på alt fra udfordringerne og fremskridtene i Afrika til hvordan vi får en bedre kultur omkring menstruation herhjemme. Jeg tør godt sige, at det ikke er sidste gang, at vi er med!

IMG_3539-e1527935770297.jpg
IMG_3534-e1527935750917.jpg
IMG_3541-e1527935793635.jpg
IMG_3545.jpg

Et af de helt store trækplastre var, foruden de gode talere, de goodiebags, som vi have lavet klar til de 20 første deltagere. Her er lidt behind the scenes fra søndagen inden, hvor Kira og jeg forvandlede mit kontor på Frederiksberg til en pop-up goodiebag fabrik...

Menstrual Hygiene Day i Aarhus

To dage senere hoppede vi på toget til Aarhus, hvor Real Realief havde inviteret os til at tale til arrangementet Hyld Menstruationen på Kvindemuseet. Grunden til, at de ikke kunne holde noget på dagen d. 28. maj er rimelig badass. Real Relief vandt nemlig en pris til Danish Design Awards på Menstrual Hygiene Day for deres genbrugelige bind, SafePad. Rimelig godt timet alligevel 💪

Til Hyld Menstruationen åbnede viceborgmester Camilla Fabricius med et benhårdt statement: Det er simpelthen ikke rimeligt, at et gammelt konservativt syn på kvinder og deres kroppe skal diktere, hvor meget uddannelse unge piger må få. Dette selvfølgelig med henblik på de mange piger i tredjeverdenslande, der går glip af skolen på grund af deres månedlige blødning. Politikerleden for mit vedkommende er hermed betydeligt formindsket. Tak for det, Camilla!

I anledning af arrangementet i Aarhus, havde Real Relief gjort et stort stykke arbejde for at få omtale i både landsdækkende og lokale medier. Blandt andet lykkedes det dem at få sat menstruation på dagsordenen i både TV2 Østjylland, Lokalavisen Aarhus og Jyllandsposten. Sidstnævnte fik dog Kiras titel galt i halsen og besluttede sig i farten at kalde hende forsker. Så i et par timer gik vi og jokede med, at menstruationsforskeren var kommet til byen, indtil fejlen blev rettet 🙈

Apropos forsker, så fik jeg få dage senere en mail fra SDU om, at jeg er kommet ind på kandidaten i Kultur og Formidling. Så nu skal jeg nørde ENDNU mere og forhåbentlig skrive speciale om menstruation! Vigtigt.

Forrige
Forrige

»Vi får først magten over vores krop, når vi opdager, at vi aldrig har haft den«

Næste
Næste

Kvinden bag PeriodTalks: »Når halvdelen af befolkningen skammer sig over deres krop, har vi et problem«