Jeg fandt kvinden bag »Menstruation Er Ikke En Arvesynd«-klistermærket!

Sisse-Sofie_menstruationshat.jpg
I november sidste år postede vi billedet af et klistermærke med teksten »menstruation er ikke en arvesynd« på Instagram. Klistermærket havde Marias søster set på spillestedet Vega i København. Den 23. marts 2018 skrev den mystiske person bag klistermærket til os og afslørede sin identitet. Mød Sisse-Sofie fra Skælskør, der ikke giver en fuck for menstruationsskam. 

Et sted på dametoilettet på spillestedet Vega i København sidder et rødt klistermærke. På det står med blokbogstaver »MENSTRUATION ER IKKE EN ARVESYND«. På en bar i Budapest hænger et tilsvarende klistermærke. Og endnu et på en bro i Berlin. Kvinden bag klistermærkerne er 29-årige Sisse-Sofie. I dag er det tre år siden, hun rundhåndet strøede menstruationsaktivistiske budskaber ud over de europæiske storbyer. Holdningen til menstruation er dog stadig den samme: Menstruation er ikke noget at skamme sig over.

IMG_0168.jpg

Stikker til diskursen om menstruation

Vi kom i kontakt med Sisse-Sofie på Instagram, efter at Kærlig hilsen Underlivet havde delt et billede af klistermærket fra dametoilettet i Vega. Indtil Sisse-Sofie selv fandt billedet og skrev til os, vidste vi ikke, hvem der stod bag det bombastiske budskab. I flere måneder kaldte Maria og jeg hende blot »klistermærke-damen«. Men klistermærke-damen skulle vise sig at være meget mere end en toiletbåsudsmykkende koncertgæst.

– Da jeg gik på lærerseminariet og skulle til eksamen i faget håndværk og design, syede jeg en menstruationshat ud fra problemformuleringen at »kreere en hovedbeklædning, der fungerer som en kommentar til diskursen om menstruation”. Under parolen »menstruation er ikke en arvesynd«, endte det med at blive en pavehat, som symboliserer patriarkatet, med broderier og applikationer af menstruerende og fødende kvinder, siger Sisse-Sofie over et facetime-opkald med sin baby Kaya på skødet.

Menstruationshatten havde Sisse-Sofie naturligvis på, da hun fødte hjemme i stuen i Skælskør for knap fem måneder siden.

– Menstruation har altid været set ned på og gemt væk. I fortællingen om syndefaldet i Biblen står der direkte, at vi kvinder skal føde i smerte og bløde hver måned, og der bliver det jo gjort til en arvesynd. Men jeg ser menstruation som en god ting. Uden den ville vi jo for eksempel ikke kunne føde børn, siger Sisse-Sofie.

Har en forkærlighed for det fjollede

Som barn af en mor, der sang feministiske kvindesange, har menstruation aldrig føltes hverken klamt eller syndigt for Sisse-Sofie. Hun husker blandt andet sangen Vampyr med det efterhånden kultagtige omkvæd, som flittigt blev sunget i barndomshjemmet:

Synes du, at jeg er ækel

Når jeg trækker i min røde tråd

Jeg skifter ikke hver anden time

For så ofte har jeg ikke råd

Så længe de udnytter mig

Når min livmoder løsner æg

Protesterer jeg og kræver penge

I form af o.b. tillæg.

– Jeg har en forkærlighed for det lidt fjollede. Det var også derfor, jeg valgte at føde med menstruationshatten på. Det skulle være sjovt. Det var verdens bedste fødsel. Samtidig kan det fjollede være med til at få italesat nogle alvorlige ting, som er vigtige at få talt om, siger Sisse-Sofie.

IMG_2674.jpg

Mindre skam forbundet med menstruation

Af samme grund bruger Sisse-Sofie aktivt hatten i seksualundervisningen på Efterskolen Solbakken i Tjæreby, hvor hun til daglig arbejder som lærer. Når hun iklæder sig menstruationspavehatten og munketøj og indretter klasseværelset som en kirke med billeder fra Kussomaten som sit alter, finder hun, at det ofte er lettere for eleverne at få talt om de svære ting. Som for eksempel menstruation.

– Til min store glæde oplever jeg, at mange af de unge piger har en langt mere positiv italesættelse af menstruation, end der var for ti år siden, da jeg var på deres alder. På den måde er der i dag betydeligt mindre skam forbundet med menstruation, end der har været. Det er dejligt at kunne være med til at ændre folks opfattelse af, at menstruation er en skam, siger Sisse-Sofie.

Forrige
Forrige

Kvinden bag PeriodTalks: »Når halvdelen af befolkningen skammer sig over deres krop, har vi et problem«

Næste
Næste

Padman: Filmen om menstruation verden har ventet på