Kærlig hilsen Underlivet

Er du ven med din cyklus?

Er du ven med din cyklus?

Hvad tænker du, når du hører ordet “menstruationscyklus”?

Havde du stillet mig det spørgsmål for to år siden, havde jeg nok svaret noget i stil med “mit lort”. Men cyklussen er meget mere end en månedlig blødning. Det er rigtigt, at hvis du har en menstruation, så har du med stor sandsynlighed også en cyklus. Men vidste du, at din cyklus påvirker dig hver dag, året rundt?

Cyklussen kan inddeles i fire faser, som hver har stor indflydelse på krop og psyke. Faserne beskrives indimellem som “indre årstider”. Måske kan du mærke idéerne og motivationen spire i perioden efter menstruationen, hvor dine hormoner gør dig mere oplagt og “kampklar” (forår)? Eller du har måske bemærket, at tingene går lidt langsommere op til menstruationen, hvor kroppen gør sig klar til at frigive den tunge livmoderslimhinde, og systemet kan føles mere sårbart og fintfølende (efterår)?

At leve i pagt med sin cyklus kaldes også cycle syncing, og selvom jeg ikke selv praktiserer livsstilen ned til mindste detalje, så har det haft en kæmpe effekt at blive opmærksom på de forskellige faser og min cyklus’ unikke rytme. Kendskabet til min cyklus har blandt andet betydet, at jeg er blevet gladere for perioden op til min menstruation, hvor jeg tidligere kunne få voldsomme følelsesmæssige udbrud og efterfølgende bruge enormt meget tid på at føle mig forkert over mit “hysteri”.

Nu bruger jeg fasen til min fordel ved at give mig selv den plads og ro, jeg har brug for. Det kan f.eks. være ved at trække mig fra større sociale sammenhænge, hvis de falder lige oveni den værste PMS. Jeg kan også bedre kommunikere til min kæreste, når jeg føler mig ekstra skrøbelig og tænksom, og lige har brug for mit space. Og jeg kan bedre overskue mit arbejde, fordi jeg ikke slår mig selv oveni hovedet over, når jeg ikke føler, at jeg kan performe 100 procent (det er i øvrigt helt normalt og okay ikke at kunne præstere perfekt hele tiden!).

At tune ind med min cyklus har med andre ord hjulpet mig med at acceptere mig selv hver dag, 365.

Derfor blev jeg ellevild, da vi sidste semester på mit studie i Kultur og Formidling fik mulighed for at producere en kortfilm over et selvvalgt emne. For selvfølgelig skulle jeg lave en film om cyklus. Nedenfor kan du se resultatet af mit og mine studiekammerater, Jakob og Majas, arbejde. Jeg håber, filmen vil inspirere dig til at lære mere om cyklussen og DIN krop.

Stort tak til de fire skønne kvinder, der sagde ja til at være med og hjælpe med at illustrere cyklussens forskellige potentialer så ærligt og fint: Molly, Laura, Natasha og Laila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Indtast søgeord her