Kærlig hilsen Underlivet

Kvinden bag PeriodTalks: »Når halvdelen af befolkningen skammer sig over deres krop, har vi et problem«

Kvinden bag PeriodTalks: »Når halvdelen af befolkningen skammer sig over deres krop, har vi et problem«

Kampen for at normalisere menstruation er et slag, vi har tilgode at vinde. Én af dem, der gør sit for at nedbryde skam, myter og tabu forbundet med den månedlige blødning, er kvinden bag samtalesalonen PeriodTalks, Kira Skovbo Moser.


Hun har en instagram dedikeret til menstruation med over tusinde følgere, er grundlægger og talskvinde for arrangementet PeriodTalks, der handler om menstruation, og har engang designet en menstruationssuperhelt til en skoleopgave. For 26-årige Kira Skovbo Moser er menstruation meget mere end en tilbagevendende, månedlig begivenhed. Men hvad er der med det blod, der gør det så relevant at bruge de fleste af sine vågne timer på at tale om? Netop dét, og mange andre spørgsmål, stillede jeg kvinden med blod på tanden i ugen op til den internationale mærkedag, Menstrual Hygiene Day.

Hvornår fandt du ud af, der er behov for at tale om menstruation?

Der skete to ting på samme tid, som gjorde, at jeg begyndte at interessere mig personligt for menstruation. Det ene det var, at jeg gerne ville stoppe på p-piller og begynde at tracke min cyklus. Det andet var, at jeg læste bogen Gennemblødt. Der blev jeg overrasket over, hvor mange ting, jeg i virkeligheden ikke vidste om min egen krop. Jo mere jeg researchede og begyndte at tale om menstruation, jo mere kom folk også til mig og begyndte at tale om deres menstruation.

Kan du nævne et eksempel på noget af det, der overraskede dig?   

Inden jeg dykkede ned i emnet, vidste jeg godt, at man kunne se på sit udflåd, hvornår man har ægløsning, men jeg havde været på p-piller i 10 år og havde aldrig selv haft en rigtig ægløsning. Jeg vidste heller ikke, at der var noget, der hed PCO eller endometriose, eller at du kunne bløde hele din livmodervæg ud på én gang. Alle de ting anede jeg ikke noget om, før jeg begyndte at undersøge det. Og jeg synes det er lidt underligt, at man ikke får noget at vide om det. Det er jo alt sammen noget, som er normalt i den forstand, at det kan ske for alle os, der bløder.

Hvornår har du oplevet, at menstruation ikke var normalt?

Da jeg lavede bachelorprojekt om menstruation på Designskolen, snakkede jeg med en del mænd og bemærkede, at mange havde et underligt forhold til menstruation. Jeg snakkede for eksempel med en far, som mente, at det var morens opgave at informere deres datter om menstruation. Så spurgte jeg: “Hvad hvis din datter får menstruation, og hendes mor ikke er hjemme?” hvortil han så svarede: “Så er det morens problem, at hun ikke har fortalt sin datter om det i god nok tid”. Jeg talte også med en fyr, som sagde, at fordi han var vegetar, kunne han ikke have sex med én, der har menstruation.

Læs også: Vi har mødt kvinden bag “Menstruation Er Ikke En Arvesynd”-klistermærket!

 

Hvorfor mener du, at det er vigtigt, at mænd bliver inkluderet i samtalen om menstruation?

Mænd føler måske ikke, at menstruation angår dem. Men det gør det jo, for mange mænd bliver på et tidspunkt fædre og mange mænd får på et tidspunkt en kæreste, der har en livmoder. Der er mange miniproblematikker forbundet med det at bløde, som ville blive elimineret, hvis mænd generelt vidste mere om menstruation.

Har du selv oplevet skam over at bløde?

Jeg har syntes det var pinligt, fordi jeg følte, at det lugtede, og i folkeskolen kaldte vi det “mit lort”, fordi drengene ikke måtte vide, at vi havde menstruation. Jeg tror generelt, vi har vænnet os til, at menstruation ikke er noget, man ikke taler om.

Jeg tog engang i svømmehallen og spurgte nogen i omklædningsrummet, om jeg måtte få en tampon. Jeg endte med at bruge hele aftenen på at tage mig sammen til at spørge, selvom jeg slet ikke havde menstruation, og det bare var et eksperiment. Da jeg endelig tog mig sammen og spurgte én, om jeg måtte låne en tampon, fik jeg én med det samme. Jeg fik ovenikøbet skabt en positiv kontakt ved at række ud til nogen. Det bekræftede mig i, at meget af skammen er fuldstændig ubegrundet. Ofte har folk jo slet ikke noget problem med menstruation, når man først begynder at tale om det.

Der er nogle, der vil argumentere for, at menstruation er en privat sag. Hvad er din holdning til det?

Når halvdelen af befolkningen skammer sig over, at deres krop virker som den skal, så er det et problem, vi er nødt til at tale om. Vi er også nødt til at huske på, at for nogle, der handler det ikke bare om skam, der handler det om adgangen til uddannelse og økonomisk prioritering. Der bliver det ikke længere en privat sag, men samfundets problem.

Er det ikke andres job at gøre menstruation til en “normal” ting?

Jo. Grundlæggende bliver vi nødt til at ændre den måde, vi er opdraget til at tale om menstruation på, og det starter i skolen. Her synes jeg, at seksualundervisningen har forsømt sit arbejde. Jeg synes også, at både producenterne af menstruationsprodukter og alle os, der bløder, har et ansvar for at få skabt et åbent og nuanceret sprog om menstruation. Vi kan jo starte med at tale om det som det, det er. En naturlig ting.

Foto: Da Kira Skovbo Moser blev stillet opgaven at designe en feministisk superhelt på designskolen i Kolding, tegnede hun sig selv med kappe og tampon på hovedet.

Kira Skovbo Moser er uddannet kommunikationsdesigner og har gennem de sidste to år udforsket, hvad der sker, når man åbner op for menstruationssnakken. Den 28. maj er hun hovedarrangør, når samtalesalonen PeriodTalks løber af stablen på Huset i København i anledning af Menstrual Hygiene Day 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Indtast søgeord her