Kærlig hilsen Underlivet

Er kvinde i virkeligheden blevet et embede, jeg skal bestride?

Er kvinde i virkeligheden blevet et embede, jeg skal bestride?

Her følger mine refleksioner over kvindekroppen i kølvandet på bogen Mødommen af Gry Senderovitz og Jørgen Lange Thomsen. At sige at den bog har sat nogle tanker i gang, ville være en underdrivelse…


Jeg synes, jeg havde godt styr på at være kvinde. Først og fremmest fordi jeg er en kvinde! Jeg kender min krop nogenlunde, skulle jeg mene. Og jeg kender en del til anatomi og fysiologi. Jeg har læst til sygeplejerske og skrevet speciale om menstruation. Jeg har endda opført mig som kulturelt og socialt forventet af en kvinde og stiftet en familie, der i skrivende stund tæller ét barn. I den forbindelse har jeg tracket min cyklus, læst om reproduktion, været gravid og født.

Jeg har gennem mit liv talt om sex med mine nære veninder. Lidt om menstruation – meget de senere år! Men det er gået op for mig, at det hele måske har været konstrueret af noget større end mig selv, og at jeg (ganske ubevidst, bemærkes) har været lettere distanceret i min måde at tale om kvindelighed og det, der følger med. Og nu skal I høre, hvordan jeg har fundet ud af det.

Vi har brug for en pluskultur om kroppen

Under PeriodTalks på Menstrual Hygiene Day 28. maj havde jeg fornøjelsen af at hilse på Gry Senderovitz, som er jordemoder og den mest badass taler, jeg længe har oplevet. Til arrangementet på Huset-KBH holdt Gry et oplæg om vulva og de forskellige misinformationer, vi er blevet givet gennem tiden om denne skønne kropsdel, herunder jomfrumyten, som jeg vil komme ind på om lidt.

Ikke alene var Grys oplæg ganske oplysende for denne 34-årige kvinde, trods min baggrund som sygeplejerske. Det var også helt tydeligt, at Gry ønsker at arbejde med kropspositivisme og drømmer om, at vi sammen udvikler en kultur omkring kroppen, menstruation og seksualitet, som sprænger tabuer og skam.

En kultur, hvor vi kan dele vores kroppes skønhed og finurligheder med hinanden uden at være bange for, at vi er forkerte. Hvor vi kender vores kroppe og dens funktioner og er stolte af dem. Hvor vi f.eks. kender og står ved vores lyst til sex på vores måde og ikke på Playboys måde. En PLUSKULTUR (jeg ææælsker det ord!!).

Læs også: Hvad blev der af seksualundervisningen?

Efter at have hørt Gry tale så passioneret fandt jeg ud af, at hun også har udgivet en bog sammen med retsmedicineren Jørgen Lange Thomsen. Bogen hedder Mødommen og er fra 2017. Jeg er i gang med at læse den (anmeldelse følger) og må bare sige, at jeg er blæst bagover af al den letlæselige information, jeg får på hver eneste side. Jeg er en voksen kvinde på 34 år. Jeg har en familie. Jeg har haft sex, siden jeg var 15. Jeg har kigget på mig selv med et spejl og rørt ved mig selv. Alligevel er der noget, jeg først nu er ved at finde ud af.

Det blødte ikke den første gang

Som så mange andre kvinder er jeg vokset op med informationen om, at kvinder har en jomfruhinde, som sprænger ved første samleje, hvor penis penetrerer vagina. Jeg havde også hørt, at denne hinde kan sprænge tidligere, hvis man dyrker motion, cykler, rider el.lign. Og derfor var det heller ikke mærkeligt for mig, at det ikke blødte første gang, jeg havde samleje. For det havde blødt en lille smule en dag jeg havde onaneret (et ord jeg i øvrigt ikke kan skrive uden at mine tæer krymper sig sammen i skam… Endnu en god grund til at vi får talt mere om det 💗).

Jeg troede, det var mig selv, der havde sprængt jomfruhinden. Det var i virkeligheden nok bare forstadiet til den første menstruation, som kom ganske kort tid efter. Eller også var det en simpel og ufarlig kontaktblødning fra livmoderhalsen som resultat af min onani (*lyden af tæer der krymper sig*).

Mit første samleje var i øvrigt med en fyr fra min parallelklasse, jeg var sygeligt vild med. Jeg var lidt fuld – han var fuldere – og det var til en fest i hans forældres hjem med alle vores venner i de tilstødende lokaler. Jeg var 15. Og jeg havde nok egentlig ikke rigtig lyst. Jeg havde nok egentlig ikke lyst til sex før mange år senere. Men jeg satte ikke spørgsmålstegn ved den viden, jeg fik, eller dem, der gav den til mig.

Stort at få “prikket ruden ind”

Jeg kan huske, at han efterfølgende var stolt af, at han havde prikket ruden ind på mig – altså taget min mødom (ikke et ord om, at jeg også havde taget hans… Kan man egentlig det, når det er en fyr?). Og jeg fortalte stolt om oplevelsen til min veninde. Jeg smurte ekstra tykt på, for jeg troede, at det skulle være the shit at have sex.

Egentlig syntes jeg bare det var jævnt kedeligt og ret, ja, usexet! Det skal i øvrigt understreges at jeg ikke hater på hverken mig selv eller fyren, jeg havde sex med første gang. Vi var jo bare produktet af den konstruerede virkelighed vi levede i og vidste ikke bedre.

Nå… Tilbage på sporet! Jomfruhinde og blod…

Jomfruhinden er en myte – deraf jomfrumyten!

Bogen Mødommens ønske er at afkræfte myten om, at der er en jomfruhinde, som kan sprænge. DEN FINDES SIMPELTHEN IKKE (I know, mindblowing stuff, right??!!)

Det, der derimod findes, og som kaldes hymen i medicinske kredse, er i virkeligheden bare indgangen til vagina. Du ved, den lille frynsede åbning, der lukker sig så fint sammen. Det er kvindens kønskrans.

Vagina er i fosterstadiet skabt af to kanaler, der på et tidspunkt mødes. Dér, hvor kanalerne mødes, er en lille hinde tilbage, som i barndommen og puberteten opløses helt naturligt og voilá, kønskrans! Hverken mere eller mindre.

Der er så meget kvinden ikke må

Grundlæggende er det, der fylder mest i mig, mens jeg sidder og læser Mødommen, hvor mange socialt konstruerede fænomener og tabuer, der eksisterer omkring kvinder og deres kroppe. Herunder jomfrumyten. Hvem har skabt dem? Menstruation og tabu(er) er en ting – det har Emma og jeg dedikeret denne blog til! Sex og tabu(er) er en helt anden ting. Nymfomaner er f.eks. kun kvinder med en sygelig (ja, sygelig) høj sexlyst. Hvorfor kun kvinder? Fordi de ikke have lyst til sex? Fordi kun mænd må tænkes at have en sexlyst og derfor drive reproduktionen af menneskeheden videre – mod kvinders lyst?

Det er for eksempel accepteret viden, at det skal bløde og gøre ondt på kvinden, når hun har samleje første gang. Så derfor gør det sikkert ondt og bløder, fordi kvinden spænder op og der opstår rifter i slimhinderne i vulva og vagina og ikke fordi der er en hinde, som sprænges (Grys ord, ikke mine – men ganske kloge!).

Og hvad med sex og skam? Hvorfor var det, at jeg ikke kan snakke om min egen seksualitet og onani, uden at jeg bliver fyldt med en uforklarlig skamfølelse? En forkerthed. Åh, der er grundlag for ADSKILLIGE blogindlæg om alt det, der dukker op i mig omkring de her emner!

Læs også: »Vi får først magten over vores krop, når vi opdager, at vi aldrig har haft den«

Mere information om kvindekroppen, tak

Det jeg forarges over, er alle de informationer, jeg kunne have fået som teenager omkring min egen krop og dens funktion (og jeg taler ikke bare om menstruation, men om klitoris-organet, lyst, orgasme og KØNSKRANSE). Der er jo nogen, som har bestemt gennem tiden, at jeg ikke skal have den information om min krop. Og det har jeg jo bare accepteret. Jeg har accepteret jomfrumyten som en sandhed, fordi jeg ikke vidste bedre.

Jeg var ikke den store rebel som barn og teenager og har først som voksen opdaget, hvor stor en magt viden egentlig er… Derfor vil jeg ikke længere acceptere, at andre skal definere, hvordan jeg skal være kvinde, eller hvad kommende generationer skal vide om deres krop. Her taler jeg om både drenge og piger. Kvinde er vel for fanden ikke et embede jeg skal kvalificere mig til at bestride?

Jeg har ganske enkelt forelsket mig i Gry Senderovitz 💗 Hendes mission er hermed også min (og Emmas, tror jeg godt jeg kan sige!) og jeg er klar til at arbejde hårdt for, at vi sammen får skabt en pluskultur omkring alt, hvad der er kroppen og dens funktioner. Både som drenge og piger,  kvinder og mænd.

Og nårh ja, så er Gry faktisk ophavskvinden til ordet “kønskrans”, som erstatter de noget misvisende ord, som jeg er vokset op med: “jomfuhinde” eller “mødom”. Endnu mere badass, ik’?!

💗 Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Indtast søgeord her