KNIB FOR FANDEN!

empelvic2.jpg

Har du en vulva, har du helt sikkert hørt det før. Du skal huske at knibe i bækkenbunden! Opfordringen er allestedsnærværende og er én af de få ting, som medier og læger synes at være 100 % enige om: der skal fokus på den bækkenbund! Men… Hvordan kniber man egentlig i bækkenbunden? Og vigtigst af alt: hvordan er man sikker på, at man kniber korrekt?

Når jeg gennem årene har talt om bækkenbunden med mine veninder, er vi ofte nået til den konklusion, at masser af sex og fitness må gå an. Vi behøver ikke tænke på vores bækkenbund lige nu, og vi har hele livet til at lære det! Den indstilling er bare ikke helt gangbar, har jeg senere fundet ud af. For en sund og smidig bækkenbund er ikke helt ligegyldig for et godt og sundt (under)liv. Det er der flere grunde til.

Din bækkenbund er med dig hele tiden

Helt grundlæggende er bækkenbunden en samlebetegnelse for de strukturer, der danner bunden i dit bækken. Der er altså tale om et større område, som strækker sig fra kønsbenet foran til halebenet bagtil.

Foruden at holde på kønsorganerne og være ansvarlig for, at vi kan holde på urin og afføring, er bækkenbunden også en trykafleder. Det vil sige, at vores brug af bækkenbunden – dens smidighed og evne til at trække sig sammen og give slip – har indflydelse på alt fra vores sexliv til hvordan vi bevæger os og altså vores generelle velbefindende.

Samfundets besættelse af træning og fitness er måske årsagen til, at vi ofte kun taler om opspændingen i bækkenbunden. Eller måske er det den kulturelle forestilling om den stramme fisse, der er synderen? Om ikke andet er vi mange, der tit glemmer den ligeså vigtige afspænding af bækkenbunden!

Din bækkenbund skal trænes, ja, men skal også slappe af

Forestil dig, at du har siddet ved et skrivebord og arbejdet intenst hele dagen. Er du, ligesom mig, en af de mange danskere med et stillesiddende arbejde, genkender du helt sikkert følelsen af at være spændt op i nakke og skuldre efter en lang arbejdsdag. Musklerne bliver stive og lukker af for blodgennemstrømningen, og du fornemmer måske en snigende spændingshovedpine.

Fordi bækkenbunden også består af muskler, der har brug for at slappe af indimellem, kan dit bækken faktisk reagere lidt på samme måde, hvis din bund er i konstant opspænding.

Træning af bækkenbunden handler altså om mere end en stram fisse og at gøre, hvad der bliver sagt hos lægen eller i damebladene (hvad vi er mange, kan jeg forstå, som alligevel ikke helt ved, hvordan man i praksis gør). At blive dus med din bund handler lige så meget om at få fat på de strukturer, der er med til at sikre optimal blodgennemstrømning og dermed også udveksling af næring, ilt og affaldsstoffer i dit underliv.

Få styr på knibeøvelserne én gang for alle

Når blodet flyder frit, har det en masse gavnlige effekter for – ikke mindst – dit sexliv. Så er du også én af dem, der har opgivet knibeøvelserne, fordi du alligevel har en fast kæreste og ugentlig action i soveværelset, er det bare om at komme i gang!

Men... HVORDAN KNIBER JEG SÅ?! spørger du måske.

Her er der heldigvis råd at hente, og de kommer (meget forfriskende) hverken fra damebladene eller doktor-her-tag-denne-her-pamflet-om-knibeøvelser-og-så-snakker-vi-ikke-mere-om-det. Nej, de kommer fra en passioneret trio bestående af en jordemoder, fysioterapeut og bandagist, som rent faktisk har sat sig ind i bækkenbunden, og som brænder for at få budskabet ud, så DU kan lære at knibe – og afspænde – korrekt.

Sammen har de skabt Empelvic Metoden, som er en ny metode til at få kontakt til din bækkenbund. Med metoden følger en lille pude og konkrete øvelser, som giver dig mulighed for at udforske og lære din bækkenbund at kende. Med puden under dig, mens du laver øvelserne, kan du rent faktisk mærke, hvad der sker i din bund, og det gør en verden til forskel!

Jordemoder Gry Senderovitz taler bl.a. om bækkenbunden (og meget mere) i andet afsnit af min podcast, som du finder her. Her kan du også høre en live-demonstration af Empelvic Metoden, hvor jeg prøver puden og et par af øvelserne sammen med Gry.

Jeg har nu langt om længe sat mig for at prøve puden hver dag i en uge for at se, hvad den giver mig af indsigter og aha-oplevelser om min bækkenbund. Følg med på Instagram og tjek puden ud her, hvis du kunne tænke dig at gøre det samme.

Hvad er dine erfaringer med de sagnomspundne knibeøvelser?

Forrige
Forrige

Det er på tide, at vi afliver jomfrumyten

Næste
Næste

Menstruationskop føljeton: Test af den nye OrganiCup Mini