5 foruroligende facts om menstruation, du bør kende til

female-832266_1920-e1515430542229.jpg
Selvom halvdelen af verdens befolkning enten bløder, har blødt, eller vil komme til at bløde på et tidspunkt i deres liv, er menstruation stadig noget, vi helst ikke taler om. Her får du 5 facts om “den tid på måneden” - og hvorfor det er så vigtigt at tale om.

1. Tabu betyder “menstruation” på polynesisk…

Det er efterhånden velkendt i menstruationsnørdekredse (ja, de findes), at ordet tabu, som stammer fra det polynesiske tapua betyder menstruation. Ordet blev første gang nedskrevet i 1700-tallet, da kaptajn James Cook under en rejse til øgruppen Tonga i Polynesien lærte de indfødte - og dermed også ordet - at kende. I sin logbog beskrev kaptajnen tapua som et ord med en bred betydning, men at det overordnet indikerer, at noget er så helligt eller farligt, at det er forbudt.

2. “Rødbedeskede” er kun ét ud af i alt 5.000 slang for menstruation

Du kender sikkert til de ækle, danske slang for menstruation. Rødbedeskede, periodesovs, ketchup i undervognen… Og så selvfølgelig den udødelige “Tante Rød fra Rødby”, i daglig tale bare Tante Rød, som ikke er så ækel igen, men som bare er dødirriterende. Ja, (ikke så) kært barn har mange navne! Måske er du så heldig, at du er én af dem, der aldrig har haft behov for at benytte dig af de mange slang. Hvis ikke, kan vi forsikre dig om, at du ikke er alene. Ifølge en international online spørgeskemaundersøgelse foretaget af Clue i 2016, viste det sig nemlig, at menstruatorer verden over i alt benytter sig af intet mindre end 5.000 slang for det røde!

3. I gamle dage var menstruation så pinligt, at du kunne bestille bind på apoteket uden at sige en lyd

Havde folk i gamle dage telepatiske evner? Naturligvis ikke. Men den er alligevel god nok. I 1928 var menstruation nemlig forbundet med så megen skam, at producenterne havde svært ved at få deres menstruationsprodukter ud til forbrugerne. Derfor besluttede firmaet Johnson & Johnson i en overgang at trykke såkaldte “stilhedskuponer” i damebladene, som kunne klippes ud og gives til apotekeren, når man skulle købe ind til sin månedlige blødning. På hver kupon stod der “en pakke bind, tak”, og så kunne apotekeren ellers liste om bagved og hente en diskret indpakket pakke Johnson & Johnson-bind - helt uden at udveksle så meget som ét ord. Snedigt…

4. Menstruation får piger til at skippe skolen - og det sker ikke kun i Afrika

Hånden på hjertet: vi har skippet en idrætstime eller to, ja, sågar hele skole- og arbejdsdage, fordi vi havde så kraftig menstruation, at vi fik det dårligt. Det kan ske for enhver med en livmoder. Men tænk, hvis du ikke kunne gå udenfor en dør hver eneste gang, du havde menstruation, simpelthen fordi du ikke havde adgang til menstruationsbeskyttelse? Det er virkeligheden for rigtig mange menstruatorer verden over. I Sierra Leone vælger hver femte pige at blive hjemme under sin menstruation, og flere steder i Indien dropper over 20 % af pigerne helt ud af skolen, når de når puberteten, fordi de ikke har adgang til toiletter eller hygiejneprodukter. Så sent som sidste år kom det frem, at selv piger i fattige områder i Storbritannien skipper skolen, når de bløder, fordi de ikke har råd til at købe bind eller tamponer!

5. Nogle steder er menstruation så tabubelagt, at mange slet ikke aner, hvad det er

Flere studier har vist, at viden om menstruation er sparsom i flere lande. Det skyldes blandt andet manglende undervisning i skolen og det faktum, at menstruation ikke er noget, man taler om i familien. Det har flere negative konsekvenser. Én af dem er, at mange ikke har den fjerneste anelse om, hvad der sker, når det første blod begynder at sive ud mellem benene. Således ved hver tredje pige i Sydasien ikke, hvad det er, før de selv får det. I Iran tror hele 48 % af kvinderne, at menstruation er en sygdom. Og i Storbritannien viser en undersøgelse fra 2016, at hele 44 % af de britiske piger ikke ved, hvad der sker med deres krop, når de får deres første menstruation.

Forrige
Forrige

Det evige dilemma om hår

Næste
Næste

Hvad blev der af seksualundervisningen?