10 bøger om menstruation, hormoner og underliv til din ønskeliste 🎄

bøger-e1575375480279.jpg
Indeholder reklamelinks

I er efterhånden et par stykker, der gennem tiden har spurgt mig, hvilke bøger om underlivet, jeg kan anbefale. Derfor tænkte jeg, at det var på høje tid at lave den ultimative ønskeliste over dem alle. På listen finder du både danske og engelske titler, der med garanti vil gøre dig klogere på menstruation, hormoner, lyst, ulyst og underlivet helt generelt. 

Flere af bøgerne på listen går igen her på bloggen og på min Instagram. Jeg betragter dem som en slags grundbøger, fordi jeg ofte vender tilbage til dem. Gennemblødt er én af dem, og måske også den, du selv kender bedst blandt titlerne på listen... Men der findes mange flere bøger derude. Også bøger, jeg ikke taler så meget om i det daglige, for eksempel Period Repair Manual. 

Listen her er naturligvis ikke udtømmende, men den er et godt sted at starte. Og så er der lidt for enhver smag. Bøgerne har nemlig vidt forskellige fokusområder og skrivestil. Så hvad end du er til hardcore fakta, malende prosa, feministisk empowerment eller måske føler dig draget af det spirituelle, finder du det helt sikkert blandt disse 10 titler - rækkefølgen er i øvrigt totalt tilfældig. 

Linksene på listen er reklamelinks, som betyder, at jeg får en lille kommission for hvert salg. Anbefalingerne er dog helt mine egne. Du ønskes en glædelig jul og god læselyst!

1. Glæden med skeden af Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl (2017)

Glæden med skeden er et godt sted at starte, hvis du ikke ved særlig meget i forvejen og ønsker en introduktion til emner som underlivets anatomi, menstruation, udflåd, sex, prævention og forskellige sygdomme og ubalancer i underlivet. Den lyserøde herlighed er skrevet af to forhenværende medicinstuderende, der tog verden med storm, da de med let humor besluttede sig for at gøre viden om underlivet mere tilgængelig for os allesammen. Man må sige, at de lykkedes med den mission, omend man til tider kunne ønske, at de havde forholdt sig lidt mere kritisk til visse dele af stoffet. 

Glæden med skedens plusser: Letfordøjelig skrivestil, gennemresearchet, italesætter at der findes flere køn, grundig gennemgang af jomfrumyten og kærligt fokus på forventninger og idealer i forhold til udseende og sex.

Glæden med skedens minusser: Søde, men oversimplificerede illustrationer, i min optik lidt for ukritisk i forhold til hormonprævention.

2. Gennemblødt af Maja Nyvang Christensen og Sine Cecilie Laub (2016)

På Gennemblødts bogcover står der “en bog om menstruation”. Bogen er imidlertid ikke så meget en indføring i, hvad der sker i kroppen, når vi bløder, som det er en introduktion til diskursen om den menstruerende krop. Gennemblødt er letlæst og giver et væld af eksempler på de krumspring, mennesker igennem tiden har gjort for at undgå at hverken se, høre eller lugte menstruation. Specielt i reklamerne for menstruationsprodukter. Det er både utrolig underholdende en smule uhyggelig læsning, som samtidig viser, at vi fortsat har lang vej igen, når det kommer til at aftabuisere menstruation. 

Gennemblødts plusser: Velskrevet og underholdende, mange gode eksempler, fokus på flere køn, rig på faktabokse og drypvise casehistorier.

Gennemblødts minusser: Virker lidt ustruktureret, indeholder desværre ingen kildeliste. 

3. Dit hemmelige våben af Leila Thórsheim og Nanna Ewald Stigel (2018)

Dit hemmelige våben er den første danske bog, der med succes stiller skarpt på cyklussen og dens fire faser: vinter, forår, sommer og efterår. Bogen tager sin læser i hånden og viser på fineste vis, hvordan menstruation ikke behøver at være “et nødvendigt onde”, og at det at have en cyklus rummer mange flere muligheder, end de fleste af os måske er klar over. Ved at trække på velkendte problematikker viser Dit hemmelige våben, hvordan man aktivt kan bruge sin cyklus til at få mere velvære i hverdagen - både før, under og efter menstruationen. Meget tiltrængt! 

Dit hemmelige våbens plusser: Flot illustreret og nem indgang til et ellers komplekst emne, spækket med værktøjer, øvelser og madopskrifter. 

Dit hemmelige våbens minusser: Efter min smag lige lovlig meget fokus på cyklussen som noget ultra kvindeligt og feminint - for nogen er det et stort plus, men ikke for mig.

4. Vagina: a reeducation af Lynn Enright (2019)

Vagina: a reeducation er præcis, hvad den giver sig ud for at være: en undervisning i underlivet på godt og ondt. Lige fra klitoris’ størrelse og form (den er ikke en ært, som vi ellers har fået fortalt!) til oversete lidelser som endometriose, der kan gøre det næsten umuligt at få en hverdag til at hænge sammen. Med andre ord vender Vagina: a reeducation alt det, vi troede vi vidste, og smider emner oveni, som læseren højst sandsynligt ikke vidste fandtes. Det er seksualundervisning for voksne, og det er - for en gangs skyld - god seksualundervisning! 

Vagina: a reeducations plusser: Gennemresearchet, kritisk og velfortalt krydret med forfatterens egne oplevelser, opbygget i overskuelige kapitler, der tager læseren på en rejse fra seksuel debut til overgangsalder og sidste menstruation.

Vagina: a reeducations minusser: Da bogen er skrevet af en katolsk irer med base i London, kan nogle af eksemplerne virke mindre vedkommende for et dansk publikum. Det er dog kun et lille irritationsmoment i et ellers vellykket værk! 

5. Med hjertet og kussen i laser af Sille Kirketerp Berthelsen (2019)

Med hjertet og kussen i laser kalder sig et magtmenstruelt hævnskrift og er en på én og samme tid finurlig og gravalvorlig blanding af #metoo, systemkritik, menstruationsaktivisme, provobog og poesi. Faktisk er det svært at sige, præcist hvad Med hjertet og kussen i laser er for en størrelse - måske fordi meget af det, den sætter ord på, ikke har været italesat så konsekvent og stålsat før. Det er yderst forfriskende og ikke mindst relevant - uanset hvordan man identificerer sig. Denne lille bog, som fik fem hjerter i Politiken, er læst på en eftermiddag, men sidder i én længe efter sidste side er vendt. 

Med hjertet og kussen i lasers plusser: Smukt skrevet, modig og dybt inspirerende. 

Med hjertet og kussen i lasers minusser: Alt for kort (89 sider). Man kunne ønske sig en længere og mere struktureret version - omend prosaen muligvis ville tage en smule skade... 

6. The birth of the pill af Jonathan Eig (2014)

Hvis du er bare en smule historieinteresseret og synes, at p-pillen og dens centrale rolle for kvindesagen lyder spændende, kan jeg kun anbefale dig at læse Jonathan Eigs fortælling om de fire pionerer, der banede vejen for prævention, som vi kender det i dag. The birth of the pill tegner et fængende portræt af en tid, hvor mænd drog i krig og kvinderne stod ved kødgryderne, og hvor det at få børn var en snart sagt uundgåelig eftervirkning af en tur i høet. Bogen er med sin til tider overvældende detaljerigdom uden tvivl den, der har taget længst tid at skrive, og bygger bl.a. på oprindelige brevudvekslinger, avisartikler og timelange interviews med efterkommere af hovedpersonerne. Det er svært ikke at føle, at man bliver transporteret tilbage i tiden, når man læser den!

The birth of the pills plusser: Enestående journalistisk håndværk, giver dyb historisk indsigt i tiden op til p-pillens opfindelse og personerne, der banede vejen.

The birth of the pills minusser: Sætter kun fokus på tiden op til p-pillens ankomst - ikke under og efter, hvilket man kan savne lidt. Føles til tider en smule lang. 

7. Period Power af Maisie Hill (2019)

Period Power minder på mange måder om en anden bog på listen, nemlig Dit hemmelige våben. Når jeg har valgt at inkludere dem begge, skyldes det, at jeg mener, de hver især kan noget unikt. Ligesom Dit hemmelige våben er Period Power bygget op omkring de fire faser i cyklus: vinter, forår, sommer og efterår. Der, hvor jeg synes, Period Power adskiller sig mest, er dog på dens talrige eksempler og statistikker fra “den virkelige verden”. Blandt andet formår Period Power på ret fin vis at linke til intersektionel feminisme og #metoo uden at gå på kompromis med indholdet. På den måde synes jeg, at Period Power ender med at besvare lidt flere spørgsmål end sin danske konkurrent. 

Period Powers plusser: Humoristisk, gennemresearchet og spækket med eksempler, har et indeks bagi, så man let kan slå op i den, intersektionel og meget nedtonet i sit kønnede sprog - et kæmpe plus i min bog!

Period Powers minusser: Lidt overvældende - der er MEGET information. Science-heavy i første halvdel kan gøre den lidt svær at komme i gang med.

8. What we’re told not to talk about (but we’re going to anyway) af Nimko Ali (2019)

Denne bog er en samling af personlige fortællinger fra alverdens kvinder om fire temaer: menstruation, orgasme, graviditet og menopause (overgangsalder). Gennem de mange fortællinger bindes kvinder fra forskellige generationer, med vidt forskellige baggrunde, altså sammen om fælles oplevelser. Der er kvinden, der får sin første menstruation, da hun er på flugt fra krig, og kvinden fra en Europæisk storby, der aldrig har haft en orgasme. Unge piger, der fortæller om skyld og skam og gamle koner, der har fundet fred med hvad livet nu har budt dem. Blandingen af hjerteskærende øjeblikke og empowering indsigter gør, at bogen synes alt for hurtigt er læst.  

What we’re told not to talk abouts plusser: Gode cases med utrolige og vidt forskellige livshistorier, fakta og statistikker mellem afsnittene sætter de personlige fortællinger i relief.

What we’re told not to talk abouts minusser: Selvom bogen er 250 sider, virker den overraskende kort. Man kunne snildt ønske sig flere emner end de fire (selvom de fire i sig selv kommer godt rundt).

9. Hormonal af Eleanor Morgan (2019)

Hvor andre bøger her på listen stiller skarpt på hele cyklussen og dens op- og nedture, zoomer Hormonal helt ind på den del af cyklussen, der tidligere blev kategoriseret som en sygdom - nemlig den del, der kan gøre os grådlabile, ængstelige, småirriterede og indelukkede. Eleanor Morgan er journalist gone psykolog, og det bærer bogen præg af. Den er nemlig gennemresearchet, kritisk og utrolig detaljeret, når det kommer til hormonernes virke. En kombination, der blotter forbindelserne i og mellem krop og kultur på en helt unik måde, og som gør op med idéer om hysteriske kvinder og “det er bare i dit hoved”-forklaringer. En klar favorit!

Hormonals plusser: Dækker ikke kun PMS, men også hormoner i forbindelse med pubertet, graviditet og kunstige hormoner. Blandingen af kulturanalyse og biokemi danner en ny og forfriskende indgangsvinkel til et ellers gammelt aspekt af ligestillingsdebatten.

Hormonals minusser: Forfatteren har et klart bias, og det er ikke alles kop te. Selvom bogen er opbygget i fire dele, kan den indimellem virke lidt rodet.

10. Period Repair Manual af Lara Briden (2015)

Når folk kontakter mig og spørger, om jeg har et godt råd mod menstruationssmerter (og det sker ret ofte), så plejer jeg først at sige, at jeg ikke er læge, og derefter række ud efter Period Repair Manual. Denne moppedreng fungerer nærmest som et opslagsværk over alle de ting, der kan få vores cyklus til at køre af sporet, og giver mange bud på, hvordan man kan opnå balance i systemet igen uden at ty til hormonprævention (der som bekendt blot maskerer symptomerne). Bogen gør god brug af referencer og opstiller mange scenarier og bud på løsninger, men kan aldrig stå alene eller erstatte et besøg hos lægen. Dog kan den hjælpe med at danne et overblik over, hvordan alting hænger sammen, så man lettere kan spotte, hvor eventuelle dårlige vaner eller andet laver rod i cyklus. 

Period Repair Manuals plusser: Grundig og meget dækkende, forklarer bl.a. indgående overgange fra hormonprævention til hormonfri præventionsmetoder, og har et indeks bagi, så man kan slå op i den.

Period Repair Manuals minusser: Forfatteren er naturopat og har derfor en alternativ baggrund, som hun gør klart fra start. Dog forekommer hun indimellem meget biased, hvorfor jeg også her lægger vægt på, at man konsulterer en læge ved eventuelle cyklusforstyrrelser. 

Pssst...! Bøgerne på øverste billede er ikke alle de samme som dem, jeg har fremhævet her. Har du spørgsmål til dem på billedet, er du velkommen til at skrive til mig. 

Forrige
Forrige

Året der gik: 10 opture for menstruation i 2019

Næste
Næste

1 ud af 10 kvinder har endometriose – jeg er 1 ud af 10