Kærlig hilsen Underlivet

Adgang forbudt for mens

Adgang forbudt for mens

Jeg starter lige ud med at sige, at jeg absolut INTET har imod hinduismen som religion og trossamfund. Tværtimod er jeg faktisk ganske forelsket i mange traditioner og ritualer forbundet med hinduismen. Jeg har også adskillige hinduistiske guder og gudinder boende i mit hjem. Men jeg er VIRKELIG vred på patriarkatet i hinduismen.

Som nogle måske ved, så har jeg for nylig besøgt Bali. Hvilket privilegium! Jeg er mere end betaget af mine oplevelser med øen, folket og naturen. Og religionen. Jeg fik bl.a. lejlighed til at besøge Holy Spring Temple uden for Ubud. Et stort og fint tempel med bedeområder og andre virkelig smukke og gamle bygninger, pladser og skulpturer, der viser hinduismen smukt frem. Og man kan se udspringet af den hellige kilde i et bassin midt i templet – meget, meget fascinerende.

I templet udføres der rituel badning/afvaskning i vandet fra den hellige kilde for at slippe gammel energi og være ren og klar til det nye, der kommer. Et ritual, der bl.a. udføres af mange til ny- og fuldmåne. Det var en så fin oplevelse at se troende hinduer træde ned i bassinet med det rene kildevand og stille sig under vandstrålerne for at blive renset og for at takke guderne og naturen for det, de giver os mennesker. Det er der jo sådan set ingen problemer i. Problemet opstod egentlig også i en helt anden relation, nemlig den, at ikke alle de danske kvinder, jeg ankom til templet med, overværede dette ritual finde sted. For de fulgte nemlig stedets anvisninger. På et skilt. Et skilt, der stod ved indgangen til templet og som fik dem til at blive på parkeringspladsen, mens vi andre gik ind.

Ville ikke fornærme deres kultur og religion

Skiltet er det, jeg så smukt vrænger næse af øverst i denne post. På skiltet står der nemlig, at menstruerende kvinder ingen adgang har til templet. Og da disse to kvindelige, ikke-hindu medrejsende på daværende tidspunkt menstruerede, valgte de at blive ude fra templet. Deres argumentation havde jeg sådan set forståelse for, for jeg ville sandsynligvis have tænkt det samme for få år siden. “Jeg har ikke lyst til at være disrespektfuld. Jeg er besøgende i deres kultur og religion og vil ikke virke overlegen eller provokerende. Især ikke på guderne”.

Jeg havde bare lyst til at SKRIGE!!! “Hvem tror I har opfundet den regel?? Nok ikke guderne… Hvis guderne mente at menstruation var klamt og ugudeligt, så havde de nok ikke skabt den i første omgang!!! AAARGHHH!!!”

Jeg havde bare lyst til at SKRIGE!!! “Hvem tror I har opfundet den regel?? Nok ikke guderne… Hvis guderne mente at menstruation var klamt og ugudeligt, så havde de nok ikke skabt den i første omgang!!! AAARGHHH!!!” Og hvad ville der ske, hvis en menstruator trådte ind over de hellige grænser på templets område? Ville guderne så åbne himlen og smadre dem til jorden med lyn og torden? Og hvordan vil vagterne i og omkring templet tjekke, hvorvidt der er menstruatorer til stede? Blodhunde? Bede alle om liiige at dokumentere, hvor de er i deres cyklus?

Patriarkatet har stadig stor magt

Giver det mening at menstruerende kvinder uden tampon eller menstruationskop ikke træder ned i bassinet med klart kildevand, hvor hundredvis af andre mennesker skal bade? Ja, naturligvis. Det er jo ikke specielt hygiejnisk, det er jeg helt med på. Men det er jo sund fornuft og bør jo ikke afholde kvinderne fra alligevel at komme i templet og bede og være en del af alle andre ritualer. Men det bliver de altså afholdt fra. Og mine medrejsende menstruatorer blev afholdt fra at se et smukt tempel, fordi de ikke ville være disrespektfulde. Hvilket jeg stadig synes var en fin tanke, og jeg har fuld respekt for deres beslutning.

Men det blev også så tydeligt for mig, hvor stor magt det gamle patriarkat stadig har over kvinder – selv veluddannede og rimeligt ligestillede kvinder. Fra en helt anden kultur. For de stillede ingen spørgsmål til, at de blev forholdt muligheden for at deltage i en aktivitet alene pga. deres krops naturlige funktion. Det blev ligestillet med noget religiøst og kulturelt, som skulle respekteres. De var underlegne uden at tænke over det. Uden at stille spørgsmålstegn ved det. Og hvis de kan have det sådan som udenforstående, hvor undertrykte er kvinderne i hinduismen så? I en kultur, der ikke virkede nær så ligestillet som den danske?

Jeg har et hemmeligt håb om, at hinduistiske menstruatorer fører en stille revolution hvor de på ægte crime rider-manér deltager i bøn og andre ritualer i templerne på trods af at skiltene siger, de ikke må når de menstruerer. Og at de har lavet tegn til hinanden, så andre kvinder ved, når de bryder “reglerne”. Og giver kæmpe high fives for det. “Hey, tjek lige Ulla! Hun har lilla sari  på i dag – hun har totalt menstruation!!” *high five*

Kærlig hilsen Maria – crime rider 💗

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Indtast søgeord her