Kærlig hilsen Underlivet

5 gode grunde til at tracke din cyklus

5 gode grunde til at tracke din cyklus

Menstruation kan være mange ting. For nogle et tegn fra kroppen om, at man ikke er gravid. For andre en ulykkelig reminder om, at der heller ikke er nogen baby på vej i denne omgang. Men menstruation kan også være et øjebliksbillede af, hvordan din krop har det lige nu.

Både menstruationens konsistens og farve, mængden af blod, antallet af dage du bløder og ikke mindst cyklussens varighed og (u)regelmæssighed kan være med til at give et hint om din sundhedstilstand, ligesom dit blodtryk og kropstemperatur kan. Af samme grund kaldes menstruation også det femte vitale tegn eller vitalparameter. Det kan derfor være en god idé at tracke din cyklus, hvis du vil vide mere om din krop og dit helbred.

Derfor begyndte jeg at tracke min cyklus

Indtil jeg begyndte at tracke min cyklus for et par år siden, havde jeg aldrig selv tænkt over, at min menstruation kunne have så stor betydning. I begyndelsen trackede jeg mest min cyklus for bedre at kunne planlægge dates og ferier uden at skulle frygte for uventet besøg af Tante Rød. Hvilket egentlig var lidt åndssvagt, eftersom jeg for det meste var på p-piller og derfor bare kunne tælle pillerne i pakken for at fastlægge tidspunktet for min næste blødning.

Da jeg så stoppede på hormonprævention, var der pludselig en hel masse at tracke, og intet af det virkede tilregneligt. Det føltes, som om jeg blødte i øst og vest, nogle gange i lang tid, andre gange næsten ikke. Læg dertil en evig frygt for at blive gravid som 19-årig og en masse nye cravings og humørudsving som resultat af mine egne, naturlige hormoner, som pludselig rasede. You get the picture. Det var lidt et rod.

Læs også: Den ultimative guide til menstruationskopper

Ved hjælp af cyklus tracking fik jeg i løbet af et halvt års tid styr på det meste. Det gav mig en ro at kunne forudsige ikke bare den næste blødning, men også de dage, hvor jeg kan være ekstra følsom, oppustet eller ikke mindst frugtbar. Trackingen har med andre ord lært mig at bruge min cyklus som et værktøj til at få det bedste ud af måneden, også på de dårlige dage. Og så har jeg lært ikke at være så bange for at blive gravid, fordi jeg ved, hvornår jeg har ægløsning og dermed har størst chance for at blive gravid.

 

Natural Cycles termometer

Som en del af min cyklus tracking måler jeg min temperatur under tungen hver morgen, når jeg vågner. Omkring ægløsningen stiger kroppens basaltemperatur nemlig en smule, så ved hjælp af temperaturen kan jeg bedre beregne, hvornår jeg har ægløsning.

 

Det kan du få ud af at tracke din cyklus

  • Du lærer dig selv bedre at kende

At tracke sin cyklus handler ikke bare om at tælle til 28 og så starte forfra. Det handler i høj grad også om at forstå sig selv og sin krop i løbet af de gennemsnitligt 28 dage ens cyklus varer. Hvis du ligesom jeg har tendens til at blive forfærdeligt hidsig lige inden, at menstruationen rammer, kan det for eksempel være rigtig rart at vide, at det måske ikke er der, du skal tage et skænderi med kæresten eller en tur i IKEA.

Skulle du alligevel have forvildet dig derud, hvor du står og råber og skriger af din kæreste, fordi han sagde “jeg elsker dig” på en forkert måde, eller fordi der ikke var flere köttbullar i IKEA – ja, så har du i det mindste en bedre forståelse for, hvordan det kunne gå så galt… Hvilket leder mig hen til næste punkt på listen:

  • Du får bedre kontrol over situationen

Når du begynder at tracke din cyklus, vil der over tid typisk begynde at tegne sig et mønster. Måske er du én af dem, der fra den ene dag til den anden bliver besat af pomfritter og chokolade og vræler dig igennem the Notebook. Eller også er du hende, der bor under dynen med varmedunk og mormortrusser i flere dage?

På den mere positive side er der også dem, der får det vildeste energiboost omkring ægløsningen og folk, som får et kreativt kick i perioden lige inden menstruationen. Uanset hvad dit flow byder på, har du mulighed for at udnytte det, når du ved, hvornår på måneden du er på og hvornår det er helt OK at være fuld af pomfritter og selvynk. Og så er der selvfølgelig lige den der med aldrig at blive taget helt off guard uden et bind i tasken igen…

  • Du ved, hvornår din menstruation kommer

… For hvis du har prøvet at have menstruation, har du helt sikkert også prøvet at bløde igennem på et eller andet tidspunkt i dit liv. Måske endda i dine fine, hvide bukser eller nye blondetrusser, mens du stod helt uforberedt i køen nede i Netto. Med cyklus tracking vil jeg ikke love, at du aldrig kommer til at bløde igennem igen, men du vil i hvert fald være et skridt foran i forhold til ikke at udfordre skæbnen. Og så er der selvfølgelig det med dates og ferier, som er meget belejligt.

  • Du ved, hvornår du har størst chance for (ikke) at blive gravid

Ved at tracke din cyklus, tracker du altså ikke kun din menstruation, men også de dage, hvor du ikke bløder. Det betyder, at du også bliver ekstra bekendt med dit udflåd, og måske din basale kropstemperatur. Begge dele ændrer sig nemlig i løbet af cyklussen og kan bruges til at finde ud af, hvornår du har ægløsning og dermed har størst chance for at blive gravid/ikke gravid. Det er netop denne form for charting, som ligger bag hormonfri præventionsmetoder som for eksempel Natural Cycles.

  • Du får større indsigt i en vigtig kropsfunktion

Da jeg for lidt over et år siden endte på hospitalet med store smerter i underlivet, blev jeg af lægen med det samme spurgt om min menstruation. Var det ikke fordi, jeg havde tracket min cyklus på min telefon, havde jeg ikke kunnet give så præcist et svar, som jeg gjorde. Jeg kunne jo bare logge ind i min Clue app og se, hvad jeg havde tastet ind i månederne før. Det gjorde uden tvivl lægens arbejde nemmere – og min behandling ligeså.

Samtidig kan du ved at tracke din cyklus nemmere spotte uregelmæssigheder i din menstruation, så du kan få hjælp hos din læge eller gynækolog tidligt. Win.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Indtast søgeord her